Nivaagaard Teglværks Ringovn
Museum

 

ringovn1996.jpg (22533 bytes)

Teglværkets historie

Omkring år 1700 lod dronning Louise anlægge et teglværk nær stranden i Nivaa. Værket leverede sten til de kongelige bygningsværker i København og Nordsjælland, ligesom det formentlig har leveret sten til en stor del af Frederik IV´s rytterskoler i Nordsjælland i 1720erne.

Værket blev forpagtet bort, og siden solgt sammen med Nivaagaard. I slutningen af 1700 tallet og starten af 1800 tallet lå værket stille i perioder. Værkets guldalder startede med Alfred Hages overtagelse i 1862. I 1870 byggedes en cirkulær ringovn efter Tyskeren Friedrich Hoffmanns tegninger. Denne ovntype havde på få år revolutioneret teglværksdriften i Nordeuropa, og blev også af stor betydning for Nivaagaard Teglværk. Ovnen fungerede i 97år! indtil 1967, men fik herefter lov at forfalde.

De sidste år skete al brænding i en moderne tunnelovn, men værket måtte lukke i 1980.

Teglværksmuseet

Den Hageske Stiftelse skænkede Ringovnen med omgivende bygninger og areal til Den selvejende institution Nivaagaard Teglværks Ringovn, der var stiftet for at skabe et teglværksmuseum. Ringovnen, smedien og nogle tørrelader blev restaureret. Siden er en stor tørrelade blevet flyttet til museet.

Arkivalier og billeder fra værket opbevares på Fredensborgarkiverne og i Nivaagaard Godsarkiv

 

nivaarbejd1904.jpg (301187 bytes)

Nivaagaard Teglværk
1904

 
 
Hvis du vil vide mere om museet, åbningstider, rundvisning mm
så klik her: Nivaagaard Teglværks Ringovn
 

Gå til:

Startside

Nivaagaard Teglværk

Fredensborg Lokal historiske Museum

Cathrinesminde Teglværk

Lilleskov Teglværk

Skærum Mølle Teglværk

Andre danske Museer

Udenlandske Teglværksmuseer